Музика и танц - категорија

ла повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Музичка нота, шести тон од тонската скала, 440 херци.

Лазарица повеќе

мн. лазарици
Вид збор: Именка, женски род
Песна што се пее и игра на Лазарова сабота.
Албански: këngë që këndohet dhe vallëzohet në të shtunën Llazare

лајтмотив повеќе

мн. лајтмотиви
Вид збор: Именка, машки род
Основен мотив што се повторува во музичко дело, тема.
Англиски: leitmotiv Германски: Leitmotiv Албански: lajtmotiv

лак повеќе

мн. лакови
Вид збор: Именка, машки род
Знак за поврзување тонови.

ламенто повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Тажна, елегична мелодија.
Англиски: lamento

лаута повеќе

мн. лаути
Вид збор: Именка, женски род
Жичен музички инструмент со форма на круша, особено карактеристичен за античкиот период и за средниот век.
Англиски: lute

лаутчија повеќе

мн. лаутчии
Вид збор: Именка, машки род
Тој што свири на лаута.

лејта повеќе

мн. лејти
Вид збор: Именка, женски род
средновековен музички инструмент
Англиски: lute

либретист повеќе

мн. либретисти
Вид збор: Именка, машки род
Автор на либрета.
Англиски: librettist

либрето повеќе

мн. либрета
Вид збор: Именка, среден род
Текст за музичко-сценско дело, драмско музичко дело (опера пли оперета).
Англиски: libretto

лигатура повеќе

мн. лигатури
Вид збор: Именка, женски род
Лак, спојница на два тона кај нотното писмо.
Англиски: ligature Албански: hark

липало повеќе

мн. липала
Вид збор: Именка, среден род
Кожинче што го отвора и го затвора влезот на воздухот во гајдата.

лира повеќе

мн. лири
Вид збор: Именка, женски род
Жичен музички инструмент со три до осум жици.
Англиски: lyra Албански: lyrë

лиричен повеќе

лиричниот
Вид збор: Придавка
Што е нежен, мек.
Англиски: tender

литарка повеќе

мн. литарки
Вид збор: Именка, женски род
Вид двоструна тамбура.

литургија повеќе

мн. литургии
Вид збор: Именка, женски род
Збир од хорски и солистички вокални композиции што се пеат на главната богослужба; музичко дело компонирано за таква прилика.
Англиски: liturgy Албански: liturgji
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш