Разговорно - категорија

ѓавол повеќе

мн. ѓаволи
Вид збор: Именка, машки род
Злобен, лош човек.
Англиски: devil Албански: dreq

ѓаволштилак повеќе

Види и: ѓаволштина (ж.)
мн. ѓаволштилаци
Вид збор: Именка, машки род
ѓаволштина
Англиски: devilry

ѓеврекчија повеќе

мн. ѓеврекчии
Вид збор: Именка, машки род
продавач на ѓевреци
Турски: gevrekçi

ѓиди повеќе

Вид збор: Извик
За потсилување при обраќање.
Турски: gidi

ѓоа повеќе

Вид збор: Прилог
како да, божем
Англиски: allegedly Турски: güya Албански: gjoja

ѓупкин повеќе

ѓупкини
Вид збор: Придавка
Што припаѓа на ѓуптин.
Англиски: gipsy Турски: Kıpti

ѓупчи повеќе

(се) ѓупчат
Вид збор: Глагол, несвршен
Станува Ѓуптин.
Англиски: become gipsy Албански: gabel, evgjit, maxhup

ѓупштилак повеќе

мн. ѓупштилаци
Вид збор: Именка, машки род
Лошо, недолично однесување.
Англиски: gipsy business Турски: Kıptilik

ѓурултаџија повеќе

мн. ѓурултаџии
Вид збор: Именка, машки род
Тој што крева голема врева.
Англиски: noise maker Турски: gürültücü Албански: grindavec
Прекршител, учесник во безредие, нарушител на редот.
Англиски: offender Албански: shkelës

ѓурултија повеќе

мн. ѓурултии
Вид збор: Именка, женски род
врева, викотница
Англиски: noise Турски: gürültü Албански: zhurmë, potere
голелма кавга, неред
Англиски: quarrel Албански: zhurmë, rrëmujë

ѓутуре повеќе

Вид збор: Прилог
Сѐ заедно, без одделно мерење, броење или делење.
Англиски: roughly Турски: götürü

ѓутурица повеќе

Вид збор: Прилог
ѓутуре
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш