because - онтологија

бидејќи повеќе

Вид збор: Сврзник
За поврзување зависносложени причински реченици; затоа што, поради тоа што.
Албански: sepse

дека повеќе

Вид збор: Сврзник
Во причински зависносложени реченици.
Албански: sepse

дип повеќе

Вид збор: Сврзник
бидејќи, зашто, затоа што
Употреба: Разговорно

ега повеќе

Вид збор: Сврзник
дека, оти

за повеќе

Вид збор: Сврзник
(за дека) Затоа што; за изразување причина за неизвршување на дејство.
Употреба: Дијалектен збор

задека повеќе

Вид збор: Сврзник
бидејќи, зашто
Употреба: Дијалектен збор

заради повеќе

Вид збор: Сврзник
(заради тоа што) Сложен сврзник за изразување причинска или причинско-целна нијанса; затоа што.
Албански: sepse

затоа повеќе

Вид збор: Сврзник
затоа што, заради тоа што

зашто повеќе

Вид збор: Сврзник
Во причинска зависносложена реченица; затоа што.
Албански: pse

одошто повеќе

Вид збор: Сврзник
За да се изрази причината за вршење на некакво дејство; затоа што.

оти повеќе

Вид збор: Сврзник
За поврзување зависносложени причински реченици - затоа што, заради тоа што.
Употреба: Разговорно
За надоврзување, со вметната реченица, при дообјаcнување - затоа што, заради тоа што.
Употреба: Разговорно

поради повеќе

Вид збор: Сврзник
(поради тоа што) Сложен сврзник за изразување причинска поставеност на дел-речениците.

чунки повеќе

Вид збор: Сврзник
За образување зависносложени причински реченици.

што повеќе

Види и: што (зам.)
Вид збор: Сврзник
(за причина) Во зависносложени реченици во сложени сврзувачки состави; заради тоа што, поради тоа што, затоа што.