deviation - онтологија

аберација повеќе

мн. аберации
Вид збор: Именка, женски род
неприродност
Албански: devijim
Употреба: Медицина

девијација повеќе

мн. девијации
Вид збор: Именка, женски род
Поместување на некое тело од правецот на движење под влијание на нешто.
Албански: devijim
Употреба: Физика
Негативна промена или изместување во нормалниот развој на одделна појава, процес и сл.
Албански: devijim
Употреба: Преносно значење

отстапка повеќе

мн. отстапки
Вид збор: Именка, женски род
Отстранување, отстапување од определени принципи, убедувања и сл.
Албански: devijim, shmangie

отстапување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Престанување на придржување кон нешто (закон, норма, обичај, програма).