messenger - онтологија

аберџија повеќе

мн. аберџии
Вид збор: Именка, машки род
Лице што носи некаква порака.
Турски: haberci
Употреба: Разговорно

весник повеќе

мн. весници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што носи некаква вест, порака.
Албански: lajmëtar

вестител повеќе

мн. вестители
Вид збор: Именка, машки род
Тој што известува за нешто, што носи вести.

гласник повеќе

мн. гласници
Вид збор: Именка, машки род
Известувач,пренесувач на гласови, вести.
Албански: lajmëtar

муштулџија повеќе

мн. муштулџии
Вид збор: Именка, машки род
Лице што прво ќе донесе, ќе јави радосна вест, убав глас.
Турски: muştu