spouse - онтологија

другар повеќе

мн. другари
Вид збор: Именка, машки род
сопруг
Албански: bashkëshort

жена повеќе

мн. жени
Вид збор: Именка, женски род
Брачен другар од женски пол.
Албански: bashkëshorte
Употреба: Разговорно

љуба повеќе

мн. љуби
Вид збор: Именка, женски род
жена, сопруга
Албански: grua, bashkëshorte
Употреба: Архаизам , Народна поезија

сопруг повеќе

мн. сопрузи
Вид збор: Именка, машки род
Маж во однос на жената со која е во брак.
Српски: супруг Албански: bashkëshort Бугарски: съпруг
Употреба: Правда

сопруга повеќе

Види и: сопруг (м.)
мн. сопруги
Вид збор: Именка, женски род
Жена во однос на мажот со кој е во брак.
Српски: супруга Албански: bashkëshorte Бугарски: съпруга

сопружник повеќе

Види и: сопруг (м.)
мн. сопружници
Вид збор: Именка, машки род
сопруг
Употреба: Ретко

старата повеќе

Види и: стар (прид.)
мн. старите
Вид збор: Именка, женски род
сопруга
Албански: bashkëshorte
Употреба: Иронично , Преносно значење , Разговорно

стариот повеќе

Види и: стар (прид.)
мн. старите
Вид збор: Именка, машки род
сопруг
Албански: bashkëshort
Употреба: Иронично , Преносно значење , Разговорно