а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

за

Вид збор: Префикс
Ранг: 45180
1. (Претставка/префикс за образување глаголи со различни значења) Почеток на дејство.
Примери:
заплива, заниша, заоди
задроби, задлаби
2. Крај на дејството.
Примери:
задави, загуби, задоволи
зарази, заљуби
3. Површно дејство, во мала мера.
Примери:
затрие, замие, замачка
замазни, забели
4. Дејство во или околу просторот.
Примери:
забива, завитка, затрупа
замаскира, замота
5. Дејство со посилен интензитет.
Примери:
се зазборува, се заседи
се запие, се закашла