ѓебри

ѓебрат
Вид збор: Глагол, несвршен
1. Тимари, трие со ѓебре.
Англиски: groom Турски: gebre Албански: fërkoj me krëhër
2. Трие по капење.
Турски: gebre Албански: fërkoj
Употреба: Дијалектен збор
3. дотерува
Англиски: adorn Турски: gebre Албански: rregullohem, zbukuroj
Употреба: Преносно значење
4. (се ѓебри) Се тимари, се трие со ѓебре.
Англиски: groom Турски: gebre Албански: fërkohem me krëhër
5. (се ѓебри) Се трие по капење.
Турски: gebre Албански: fërkoj
Употреба: Дијалектен збор
6. (се ѓебри) се дотерува
Англиски: dress up Турски: gebre Албански: rregullohem
Употреба: Преносно значење
Изведенки
ѓебрење ср.
глаг. им.