ѕвери

(се) ѕверат
Вид збор: Глагол, несвршен
Ранг: 10366
1. Гледа бесцелно, празно; гледа долго, втренчено, нападно.
Англиски: gaze Албански: vështroj ngultas
Примери:
Старецот долго седеше и се ѕвереше во затворената врата.
Девојчето се ѕвереше во излогот со кукли.
2. Гледа исплашено, со вознемиреност фрла куси погледи на разни страни.
Англиски: glance Албански: vështroj ngultas
Примери:
Стражарот стоеше со камшикот в раце и се ѕвереше на сите страни.
Што се ѕвериш?
Детето се штрекнува, се ѕвери ваму таму.
Изведенки
ѕверење ср.