љубознаен

љубознајни
Вид збор: Придавка
љубопитен
Англиски: curious
Употреба: Книжевен збор
Примери:
Го гледаше со своите детски љубознајни очиња.
Изведенки
љубознајност ж.
(книж.) љубопитност